2008. február 15., péntek

A magyarok begombásodása

Nem kell sietni, nyugodtan meg lehet várni, amíg a hét vezér helyett hét gombacsomót látunk. - Feszty-kárkép 2008.

200 millió forint. Ennyi kellene ahhoz, hogy kipofozzák a Feszty-körképnek védelmet nyújtó épület tetőszerkezetét. Röhejes összeg, ha azt nézzük, mekkora sületlenségekre dobálnak ki az önkormányzatok ennél sokkal nagyobb összegeket. Ehelyett alapítványt hoznak létre a megmentésére. Valamikor csak összegyűlik a zsé. Az épület addig is beázik.

Feszty család

Kis visszatekintő a méltatlan állapotok közt senyvedő alkotásra:

1891-ben Feszty Árpád kiruccant Párizsba, s megpillantotta a Napóleoni csata c. körképet. Kóros körképimádó lett, hazafelé már azon tűnődött, milyen kört festhetne meg képben idehaza. Megvilágosodása támadt, a családnak be is jelentette a nagy ötletet: a bibliai vízözönt. Az asszony majd elájult a hír hallatán, mert - bár ő is festő volt - piszok jól értett a matekhoz, s fejben egyből beszorozta a költségeket a hóbortos ötlethez. Az apósnak, Jókai Mórnak már tetszett az idea, de kiokosította a lángoló lelkületű piktort: nem bibliai téma kell ide, hanem magyar! Ő javasolta a magyarok bejövetelét, a festő rábólintott, majd megindult a kivitelezés.

Feszty-körkép

Feszty tanulmányutakat tett a Vereckei-hágóhoz, fantáziája pedig lassan kibontotta a készülő monumentális mű részleteit. Ekkor egy olyan közjáték következett, amely napjainkban már elképzelhetetlen. A sajtó rácsapott a témára, s szinte élőben tudósított a munkálatok hogylétéről. Az egész projectet hatalmas érdeklődés kísérte, a jónép mindenről tudni akart. Most figyelj: a Fővárosi Tanács - látva a dolog majdani sikerét - elvállalta a költségeket!!! (Mondjon valaki hasonló példát mostanság, azt is megírjuk.)

Feszty-körkép

Határidőként 1893 augusztusa lett megadva, kiállítási területként egy épület lett felhúzva a fővárosban, a Bimbó utca és az Állatkerti út közti területen. A határidőről Fesztyék csúnyán lecsúsztak, bizonyítva ezzel a Michelangelo óta ismert tézist: a művészetet nem lehet időre mérni. Fesztyék, írom, mivel a vége felé már egész munkabrigád dolgozott a művön. A korabeli tudósítások szerint a festők zenészbarátai mindennapos vendégek voltak a készülő alkotásnál, s muzsikával szórakoztatták az elgyötört művészeket.

Végül 1894-ben elkészült a mű. Feszty a határidő bebukása miatt és a túllépés időszakában összegyűlt számlák okán tízezer forintot még így is kicsengetett saját zsebből, de ez már szinte lényegtelen mozzanat a cél megvalósuláshoz képest. Május 13-án bemutatták a nagyközönségnek a képet. Imádták, zabálták, rajongtak érte. A millenniumi kiállítás legfőbb látványossága volt, a hölgyek párás szemmel nézegették eleink nagyságát, az urak pedig büszke magyarsággal feszítettek és szivarozgattak a kép tanulmányozása közben.

Feszty-körkép

A kép később a Londoni Világkiállításon is bemutatkozott, ahonnan 1909-ben tért haza, Budapestre. A vásznak állapota már akkor annyira gyalázatos volt, hogy el is kellett rajta végezni az első restaurálási munkákat.

A Második Világégésben bomba zuttyant az épület mellé. A kép és otthona is csúnyán megsérült, de ezzel akkoriban nem tudtak foglalkozni, így az alkotást eső csípte, hó fútta. Végül a vásznakat hengerekbe csomagolták és elrakták valahová.

Feszty-körkép

1970-ben jutott az eszébe valakinek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark felépítése, benne egy körcsarnokkal, mely új, méltó otthont adna a hányattatott sorsú képnek. A festményt újra restaurálni kezdték. Kilenc évvel később, jó magyar szokás szerint az építkezést leállították, a festménydarabok visszakerültek a hengerekbe, egészen 1991-ig, amikor egy lengyel restaurátorcsapat végre kipofozta a művet, amely a Nemzeti Emlékparkban látható 1995 óta, hatalmas közönségsikernek örvendve.

Feszty-körkép És itt kezdődik a gombatörténet. Horváth Gábor igazgató 2007-ben hívta fel a figyelmet a festménynek otthont adó épület gyalázatos tetőszerkezetére. Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorkamara elnöke megerősítette az igazgató állítását és azonnali beavatkozást javasolt. Az épület beázik, s ha így megy tovább, a festett lovak patái alatt igazi gombák nőnek majd. Biofestmény.

200 millió forint. Ilyen téren piti összeg. Ennyi kellene a tetőszerkezet felújításához, s a festmény megmentéséhez. A kulturális tárcának csak csettintenie kellene egyet, hogy a probléma megoldódjon. 10 élelmesebb vállalkozó napok alatt röhögve dobná össze a pénzt. Ehelyett alapítványoznak.

Megette a fene és a penész is a magyar értékek mellett ágálók szürkeállományát. Beszélni nagyon tudnak, amikor tenni kellene valamit, olyankor hirtelen gomba nő az agyakban.

Nincsenek megjegyzések: