2008. augusztus 5., kedd

Legyünk szemetek!

Melyik a jövő kukája? A balalajkatestű? A ravatalozó-fílinges? A szexista? Itt az idő, lehet szavazni. - A dizájnnak nincs szaga. Kukaszépségverseny 2008.

"A megújult, fiatalos, vidám külsejű hulladékgyűjtők nemcsak közvetlen lakó- és munkahelyi környezetünkbe illeszkednek, de várhatóan több embert vesznek rá arra, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet."

Ezt a teljesen értelmetlen rizsát az Öko-Kord Kft. ügyvezetője hozta össze. Nem bántjuk érte, mert az ötletük jó. Tizenkét magyar és külhoni iparművész hallgató került be abba a versenybe, amely a jövő kukadizájnját veszi górcső alá. A buliba beszállt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezési Tanszéke is, így lépett frigyre a profitvadászat a művészettel. A kukák ősszel a Design Héten lesznek főszereplők Budapest utcáin.

Nézzük meg a 12 pályaművet, néhány soros kommenttel kísérve. Mit várhat a bigott környezetvédő? Vizuális élvezetet minden mennyiségben.

1. A Penge

Kukaszépségverseny 2008.

A lágy külső senkit ne tévesszen meg. Határozott, markáns, néhol agresszív vonásokat fedezhet fel a figyelmesebb szemlélő. A fenyegető takarítórobot-külsőt trendin finomítja, egyben durvítja is az oldaldizájn hullámíve.

2. A Borivó Kedvence

Kukaszépségverseny 2008.


A vidáman csillogó színek, a vonalak játékos hajlítása, a szakszerűen kézre eső fogantyúk szinte el is feledtetik velünk, hogy ez egy kuka. Inkább strandra való alkotás, öltözőkabinos megoldásnak is jó lenne. Kiválóan alkalmas továbbá arra, hogy hajnalig tartó bulik után részeg hazafelé tántorgók megszabaduljanak a fölöslegtől, a kényelmes külső kialakítás ugyanis tökéletes „ráhajlást" biztosít.

3. A Pottyantós

Kukaszépségverseny 2008.

Elegáns, letisztult formák, semmi cicoma, semmi extra. Nincs hajlítás, falmegdöntés, semmi. A klasszikus sorpottyantók 2008-as változata. Ezt is tele lehet pakolni, a tervezőnél azonban láthatóan a praktikum és nem az esztétikum volt az elsődleges szempont. Ügyes munka, aki a békebeli időket szereti, erre szavaz.

4. A Félkarú Rabló

Kukaszépségverseny 2008.


Neoklasszicista alkotás az eredeti Las Vegas-stílussal vegyítve. A múltból táplálkozik, ám a végtermék a jövőbe mutat. Pompás példája a stíluskeveredésnek. A szép egyenszürke párosítása a harsány színekkel pedig egyenesen pazar ötlet! Mindenre nyitott nosztalgikus szemetelőknek mindenképpen ezt ajánlanám.

5. Az Automata

Kukaszépségverseny 2008.


Ez talán a legátgondoltabb mű a tizenkettőből. Tökéletes dizájn, élvezetes hajlítások, az automata-utánérzés pedig káprázatos. Az ember szinte keresi a nyílást, ahová a százasokat dobálhatja. Az új generáció kukája ez, nem vitás, a tizenévesek körében tarolni fog.

6. A Muzsikus

Kukaszépségverseny 2008.


A hangszerek ihlette formatervezés egyik csúcsát láthatjuk. Költői könnyedség, lírai stílbravúr. Ha a megfelelő hölgy ablaka közelében álldogál, csak fel kell húrozni, s máris szólhat a bús szerenád. Ha valakinek Shakespeare neve jut az eszébe az alkotás láttán, az nem a véletlen műve.

7. The Undertaker

Kukaszépségverseny 2008.


Éles kontrasztot képezve az előző művel, ez itt a Sötétség Remeke. A gyászfekete szín, az egyenes vonalvezetés, a komor pompa mind az elmúlásról mesél, ahogyan a belső tartalom is. Halotti torokra és Halálváró-partikra kifejezetten ajánlott!

8. Hölgyek Öröme

Kukaszépségverseny 2008.


Bevállalós-otthoni önkényeztetős hölgyeknek egészen biztosan a nyolcas versenyző lesz a befutó. A fallikus szimbólumok, a vastag, egyenes „tő", valamint az enyhén ívelt, kissé kiszélesedő tetőrész izgalmasan csiklandozhatja a fantáziát. Esetünkben is a külcsín a lényeg, nem a belbecs.

9. Az Alien Industrial 3-as modell

Kukaszépségverseny 2008.


Ez már nem tréfa, ez a jövő forradalma. Az ipari tűzhelyekre hajazó külalak, a minden feleslegtől megtisztított forma, a metálos fényezés mind a haladást jelzi. Komoly, fenyegető külső, ezt aztán nem vandálkodják szét éjszakánként a garázda kis kecsegék. Beépített riasztó, tömegoszlató vízágyú és füstgránátvető van beleépítve, extraként hangszóróval is felszerelhető, amelyből artikulálatlan, vérfagyasztó üvöltés hallatszik, ha valaki bele mer rúgni.

10. A Reneszánsz

Kukaszépségverseny 2008.


Amint az a grafikából is látszik, a tervező nem pepecselt számítógépes hókuszpókuszokkal. Úgy, ahogyan az első szelektív gyűjtőkuka tervezője, a nagy Leonardo tette, bátran, szabadkézzel vázolta fel a remeket. A klasszikus, felhajtós tetejű modell. Talán azt gondoljuk: nem nagy dolog, ám az utókor egészen biztosan értékelni fogja. Fénykorát valószínűleg hatvan-hetven év múlva éli majd. Ilyen a zsenik sorsa.

11. A Multifunkcionális

Kukaszépségverseny 2008.


Kiváló felépítéséből kifolyólag bármire lehet használni. Ára elég borsos, nem véletlenül. Nem is kukának készült, hanem belső terek dizájnbútorának. A professzionális belső kialakítás számtalan variációt enged sejtetni. A kivitelező kérésre bárszekrénnyé, Boss-íróasztallá, vagy betolható ággyá panelezi ezt a maga nemében páratlan szépséget. Eredeti funkciójára nem is ajánlott használni. Kár tönkretenni az ilyen szépséget holmi hulladékkal.

12. A Kolosszus

Kukaszépségverseny 2008.


Mérete mindenkit lenyűgöz. A szimpla kialakítást a tömeg és az erő érzete ellensúlyozza. Tervezője tökéletesen tisztában van a 2008-as magyar utcai viszonyokkal. Semmi finomkodás, semmi elegancia: nyers, kíméletlen, brutális erő kell ide!

Kellemes kukázást és guberálást mindenkinek! Szavazni itt lehet, találjuk ki közösen a jövő Európáját!

Nincsenek megjegyzések: