2008. december 28., vasárnap

A ló és a kasza

Gondoltam, legyen év végére valami könnyed, meghökkentő, legyen köze a lovakhoz, de azért maradjunk a művészet őrületénél. Kaptam is a pofámba olyan témát, hogy egy darabig csak hörögni tudtam. - Vegyen eredeti Chollát 600 000 forintért! Nyeríteni fog a boldogságtól!

Cholla a géniuszok zsenije. Chollát nem lehet überelni, képtelenség felülmúlni. Cholla a neoprimitív amerikai életfelfogás és kulturális érdeklődés esszenciája. Cholla gazdijával kapcsolatban lenne egy-két érdekes ötletem, mit is kellene vele csinálni, ám nem a szexre gondolok. Chollával kapcsolatban sem, bár kétségtelen, hogy kiváló orális technikával rendelkezik. És szép, nagy a nyelve. A gazdi - Renee Chambers - orális tudományáról és nyelvecskéjéről nem rendelkezem információval, de nem is izgat, búsuljon a ló!

Cholla

Eddig azt hittem, hogy a Péniszpiktor munkásságát és népszerűségét senki nem tudja megütni. Erre tessék, itt van nekünk Cholla, a nevadai ló, aki szájába veszi az ecsetet és izéket pingál a papírlapokra, amelyeket a gazdi bazi sok pénzért el tud adni. A gazdi ezeket a képeket festményeknek nevezi, én pedig szeretném a gazdi fejét belenyomogatni egy vödör szarba, aztán beleverni ötször egy üres vászonba, majd szintén nagyon sok pénzért eladni. Legfeljebb rálegyintenek: „hűdeszarezakép", kit érdekel, ameddig Cholla alkotásai előtt rengetegen vannak, akik transzba esve óbégatják: „deállat".

Túl azon, hogy valami ökör képes volt 3000 dollárt fizetni a ló egyik fostményéért, izgat a kérdés: mi a lófa..t csinál vele utána? Bekeretezteti? Komolyan? Kirakja a falra? Aztán megjönnek a barátok, s az est folyamán egy jól kiszámított pillanatban odaint: „ja, aztat meg egy lú festette!"? Vagy elajándékozza? Szülinapra, névnapra? Karácsonyra? Újévre? Mert akkor Chollán Szilveszter. (Ezért elnézést kérek.) Mi az, ami ennyire zabálnivaló egy lópacán?

Cholla

A marketing, Kedves Leendő Cholla-tulajdonosok. A buta, gyilkos reklám. Teremtsd meg a mítoszt: „Cholla egy évekkel ezelőtti karámfestés közben állandóan Renee mellett téblábolt, ezért a nő férje azt tanácsolta, adjanak a ló pofájába ecsetet, hátha beszáll a munkába." Rögzíts videókat, nevezd el a képeket (A Horse Jumper és a Nectar címekért Renee Chambers külön seggberúgást érdemel), bízz meg egy menő ügynököt, aztán tárd szét a bukszát: tele fogják tömni! Mert Amerika a határtalan hülyeségek földje, és ha most valaki azt mondja, hogy Magyarországon is akad olyan elmebajos, aki képes lenne 600 000 forintot fizetni ennek az állatnak a műveiért, az ne tegye, mert a hazai kulturális nyitottságról alkotott maradék illúzióm is csörömpölve fog darabokra hullani.

Cholla

A dolog legzseniálisabb része Velencében játszódik, ahol éppen a napokban állítják ki az új zseni műveit. A marketing szerint a galéria főnöke nem is tudta, hogy egy ló képeit tanulmányozza, ellenben el volt olvadva a gyönyörtől, ügyes húzás, kockacukrot neki. Rosalba Giorcelli a neve ennek a külön állatfajtának, s csak azért nem 72-es betűnagysággal írom a nevét, mert csúnya lenne. Ezzel a reklámbődülettel ki is lett állítva a bizonyítvány a magukat „modernnek" tituláló ecsetkoptatókról. Pont olyan a munkásságuk, mint egy lóé. Ciki. Még egy kockacukrot a galéria tulajának. Aki képes volt benyögni a következő mondatot is: "Nemrég kiállítottuk a ló képeit egy művészeti vásáron, a közönség és a művészvilág is lelkesedett értük". Azt úgy el tudom képzelni. Mármint a művészvilág lelkesedését. Ahogyan vagy húsz festő és kritikus odacsődül egy eredeti Chollához, és megüti őket a Fenenagy Művészet gutája. „Fánnntásztikusss! Látod ezt? Micsoda merész ecsetkezelés! Ez egy kicsit a korái pikásszóra emlékeztet! Istenemmmm, de zseni!" És ehhez hasonlók, mert a művészvilág nagyon tud lelkesedni.

Cholla

Renee Chambers pedig marketingeli tovább a lócitromot. "Nem kizárt, hogy a lovam egy híres festő, talán Monet reinkarnációja" - mondta a sajtónak. De, kedves hülye, kizárt. Egyébként a Monet nevet a szádra ne vedd, mert meg leszel csapva. Idióta.

A hölgy éppen a lova kaszával veri a csalánt. A sok hülye pedig tátott szájjal várja a kicsattanó kulturális extázist.

Ha nekik ez kell, fulladjanak bele!


Nincsenek megjegyzések: