2009. január 30., péntek

A láthatatlan project

Ez itt egy olyan dolog, amelyhez foghatót magyar városokban még nagyon-nagyon sokáig nem fogunk látni. Egyrészt nincs rá pénz, másrészt senkinek nem jutna eszébe. - Joshua Callaghan. Az ember, aki eltünteti a csúnya dolgokat.

Kell hozzá fantázia (nálunk nincs sok), kell hozzá közpénz (nálunk abból rengeteg van a hülyeségre, ennek legalább lenne értelme), valamint egy új dolgokra nyitott városvezetés (ezt ne is bolygassuk), amelyet érdekel egy kissé, hogy hogyan néz ki a gondjaira bízott terület. Los Angeles iszonyú nagy hely, de valahol el kell kezdeni a dolgot. Elkezdték.

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan fülest kapott, hogy pályázatot írnak ki művészek részére. A téma: A gusztustalannál gusztustalanabb elektromos- és egyéb szekrények, köztéri mobilretyók és egyéb undokságok „sztrítártosítása", természetesen a városképbe illeszkedően. Lefordítva a dolgot: ki lehet pingálni a böhöm, egyenszínű dobozokat. Természetesen mindenki a festőművészekre gondolt, elméletileg szobrászkodni is lehetett volna a metállal, csak annak csúnya vége lett volna. Callaghan viszont úgy gondolta, ez így egyrészt diszkriminatív, másrészt a festészeten kívül van más művészet is, harmadrészt ő pénzt szeretne keresni. Így aztán lazán megkapta a melót, s ezzel világhírű is lett street art körökben.

Joshua Callaghan

Első lépésben lefotózta a böhömök környezetét, innen, onnan, amonnan. Méricskélt, perspektívázott, számolt, nagyított, majd rányomta a képeket egy viniles cuccra, pont abban a méretben, amekkora a doboz. Némi teflonos utómunka, vagdosás, felragasztás, és hoppá: volt doboz, nincs doboz! Két légy egy csapásra: a városkép szépül, a művész pedig császárreferenciával rendelkezik innentől. (Harmadik légy: sok pénze van.)

Joshua Callaghan

Természetesen a művekről lecsorog a festék, így a konkurens graffitisek hiába is pazarolnák a löttyöt csúfításra. Callagham mestermunkát végzett, még az sem torzítja a róla alkotott képet, hogy baromi jól tud szórakozni, amikor valaki nekimegy az egyik láthatatlan alkotásnak. Amelyek egyébként nagyjából tíz évig maradnak a helyükön, ha esik, ha fúj, bár ismerve az emberi faj ötletességét, néhány barom biztosan kitalálja, hogyan lehet tönkretenni őket.

Joshua Callaghan

Az ötletguru mára már afféle missziónak tekinti ténykedését, tegye csak, van még néhány millió ilyen az Államokban. Ha végez, hozzánk is átruccanhatna néhány hónapra. Megköszönnénk.

Minden további szöveget a képek mondanak.

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Joshua Callaghan

Nincsenek megjegyzések: