2008. március 19., szerda

Bűvészetek völgye - S.O.S., vagy erőltetett marketingfogás?

Márta István fesztigazgató minden évben bejelenti, hogy veszélyben a Művészetek Völgye, természetesen a pénzhiány miatt. Most azonban tényleg elmarad. Vagy mégsem? - Zavaros völgykampány.

A Művészetek Völgye Fesztivál honlapjára kattintva a következő meghökkentő anyaggal találhattuk szemközt magunkat az elmúlt héten:

Kedves Völgybarátaink!
Való igaz, hogy a jubileumi, 20. Művészetek Völgyét már biztos, hogy az idén nem tudjuk megtartani. Ennek főleg finanszírozási és egyéb (rajtunk kívül álló) okai vannak. E héten, március 13-án (csütörtök délutánjára) tervezünk egy rendkívüli sajtótájékoztatót, ahol részletesen tájékoztatunk Mindenkit az ok-okozati csigaösszefüggésekről és fesztiválunk jövőjéről.

Budapest, 2008. március 10.

Üdvözlettel,
Márta István fesztiváligazgató

 Márta István

Mi a fene? Hát már ez is? Bár hozzászoktunk, hogy Márta minden évben eljátssza a nagy halált a fesztivállal kapcsolatban, de ilyen még nem volt a két évtized alatt. A sajtótájékoztató megtörtént, kiderült az ok. Persze, nincs pénz. De nem ám ilyen egyszerűen, hanem kifejezetten állami támogatás nincs. Ahonnan kaphatnának, azt olyan későn írják ki (NKA), hogy esély sincs az alapján előkészületeket tenni, s természetesen nincs borítékolva az sem, hogy akkor nyernének. Mekkora összegről beszélünk? Nem annyira nagyról, ha a Fesztivál méretéhez viszonyítjuk. A tavalyi évben 240 millió volt a célzott összeg, ebből lefaragtak 25-öt, majd Hiller nagyvonalúan odapakolt még a miniszteri keretből 15 milliót. Ehhez képzeljük hozzá a megszámlálhatatlan helyszínen lebonyolított 1150 programot. Óccsóér csinájják.

Művészetek Völgye

Kell-e Művészetek Völgye Magyarországra? Meggyőződésem, hogy igen. Az alsó- és középosztálybeli értelmiségiek hagyományos találkahelye ez már húsz éve. Ráadásul Márta és csapata piszkosul jól ért a programok összeválogatásához. Minőség van, előfordul a gagyi is olykor, de nem az a jellemző. A művészet minden elképzelhető ága felbukkan ott, olyan töménytelen mennyiségben, hogy időnként az ember úgy érzi: torkig van, nem bírja tovább. Pedig kell. Nem lehet elbújni, elmenekülni, minden utcasarokról egy zenész néz ránk, hátunk mögül gólyalábak csattogását halljuk, a kocsmákban költők olvassák fel verseiket, még a bornak is irodalomzamata van, nem csoda, hogy oly rettentő mennyiségben fogyasztjuk.

Művészetek Völgye

Kinek üzlet a Művészetek Völgye? A hat eddigi és az egy nemrég csatlakozott településnek elsősorban. Kapolcs , Vigántpetend , Taliándörögd , Monostorapáti, Öcs, Pula, Nagyvázsony lakossága igen jól profitál az évenkénti hajcihőből. Lehet szobát kiadni, sátoroztatni, pájinkát főzni, tyúkokat mészárolni falatoztatás céljából, egyszóval, a falusi turizmus csúcsa. De nem csak személyi, hanem települési szinten is jól jön a dolog. Tavaly volt olyan község, amelynek kasszájába több mint nyolcmillió pengő vándorolt a Fesztivál eredményeképpen. Márta Pistának? Biztosan üzlet valamilyen formában, nem hiszem, hogy üres zsebbel távozna a zárás után, ám abban biztos vagyok, hogy nem ez az elsődleges cél. Ahhoz túlságosan szívvel-lélekkel csinálja. Talán ez a baj. Egy kicsit pénztárca-aggyal kellene néha gondolkodnia, vagy maga mellé vennie egy olyan embert, aki rendelkezik ilyen szervvel. Mert minden évben elóbégatni, hogy jajdenincspénz, az sehová sem vezet egy idő után. Ugyanis úgy tűnik, sem az államot, sem a szponzorokat nem hatja meg a dolog.

Művészetek Völgye

Tavaly a napijegy kétezer, a tíznapos bérlet pedig 15 ezer forintba került a Művészetek Völgye hét településén. Szerintem röhej, de ez a feszt nem a felső tízezernek készült. Most nincs pénz, tehát elmarad. Azaz nem marad el, s innentől már bonyolultabb a dolog, Márta Pista ugyanis meghirdette a Bűvészetek Völgyét. Amely egy Fesztivál lesz ugyanazon a helyszínen, csak éppen annyi pénzből, amennyi összejön. Ezt a zsetont meg majd összebűvészkedik valahogy.

Egészen biztos vagyok benne, hogy tolongani fog a nép. Olyan az ott, mint egy nagy család, már csak szolidaritásból is el fognak menni, s szívesen kifizetnek majd kétszer akkora belépőárat is. Mert szeretik a helyet és egymást. Ezért gyanús egy kicsit Márta sajtótájékoztatója. Elolvasva az anyagát, nem tudtam igazán eldönteni, hogy melyik verzió az igazi. Jó előre szól, felhívja a figyelmet a pénzhiányra, nehogy jövőre is így járjon? Vagy a Bűvészetek Völgyét jött megmarketingelni? Nem tudom. Völgykiáltvány című keserű írásában azt mondja:

"A Bűvészetek Völgye nem baki, nem elírás, nem nátha és főleg nem pr-marketingfogás!"

Úgy legyen. Sok sikert a csigázáshoz. És reméljük, jövőre tényleg bepótolja a most elmaradt jubileumi, 20. Völgyfesztivált. Kell az.

Addigra kérje kölcsön Gerendai Karcsitól a Sziget marketingesét és gazdaságis varázslóját. Legalább tippeket adjanak. Hogyan lehet zsíros állami forrásokhoz jutni.

Ha már a kultúra ennyire nem kifizetődő.

Nincsenek megjegyzések: