2008. március 8., szombat

Húrok a sötétben

Újabb áldozatott szedett a zsenikre specializálódott Kaszásügyi Felelős. Jimi Hendrix most mosolyog odafenn, bandájába ismét egy kiválóság érkezett, boldogan örömzenélhetnek az új taggal kiegészülve. Mi meg maradtunk, s innentől kezdve senki nem láthatja és élvezheti élőben a virtuóz gitárkezelést, amivel egy vak srác őrjítette a világot. Három szín: fekete. - Meghalt Jeff Healey.

Amikor először láttam a fiatal vak zsenit, ahogy kikísérik a színpadra, leültetik egy székre a mikrofon elé, szívszorítóan gyámoltalannak tűnt. Úgy hunyorgott, mintha zavarná a refik éles fénye, pedig semmit nem látott belőle. Mint ahogyan közönségéből sem, akik vidáman köszöntötték, kurjongatva, alig várva a közelgő zenei élvezetet. Az pedig nem váratott magára sokáig. Ahogy a srác belecsapott a húrokba, s elkezdte nyomni a bluest, abban a pillanatban már nyoma sem volt félszegségnek. Egy óriási zenész ült a színpadon, gitárja a térdére fektetve, mint egy citera, s döbbenetes, elementáris erővel zúzta a vegytiszta zenét.



Healey 1966-ban született. Mondjuk úgy, akkor látta meg a napvilágot. Egy évig még láthatta, aztán a rák egy különlegesen szemétláda fajtájának köszönhetően megvakult, s onnantól kezdve folyamatos éjszakában élt. De ha már éjszaka, akkor zene. Három esztendős volt, amikor szüleitől gitárt kapott ajándékba. A nyakat még nem érte át apró ujjaival, megoldotta hát másképp. Térdére fektette a hangszert, úgy pengette. El sem lehetett volna venni tőle, s újabb három év elteltével már afféle csodagyereknek tartották. „Nézd, ott ül egy kiscsávó és nagyon jól nyomja a bluest!" - mondták kedvesen, ő pedig hálás volt a világnak, hogy megadatott neki a tehetség.

Jeff Healey

A branfordi vakok iskolájában tanult, de a zene töltötte ki minden percét. Ha nem volt trombita vagy gitár a kezében, akkor fejben komponált. Tizenöt évesen már bólogatva nyomta a helyi kocsmákban, főleg jazzt, countryt, metalt, rockot, de mindenekelőtt bluest, bluest, bluest, töménytelen mennyiségben. Első bandája a Blue(s) Direction(s) volt, a nyolcvanasok közepe táján pedig a The Buzz Upshaw Band tagjaként pengette világgá örömét és fájdalmát.

Jeff Healey

A zseni nem maradhatott sokáig rejtve a szakma nagyjai előtt. Az egyik legragyogóbb fekete gityós, Albert Collins vette a fiút szárnyai alá, s közreműködésének következményeképpen Jeff csakhamar Stevie Ray Vaughan, majd B.B. King mellett találta magát a színpadon. Azért az nem semmi élmény lehetett. A sikerek után Healey végre összepakolta saját zenekarát, a Jeff Healey Band-et, amely már teljesen a saját, kiforrott zenei gondolatokkal rendelkező muzsikus édesgyermeke volt. Első albumuk 1988-ban került boltokba, „See The Light" címmel. Több mint kétmillió eladott példánnyal Jeff Healey sztár lett.

Jeff Healey

A siker hatására producerük benyomta őket az akkor nagyot durrantó Patrick Swayze filmbe, a Roadhouse Blues-ba, amelyet nálunk igen elmésen Országúti diszkónak fordítottak. 1990-ben jött a második korong, „Hell to Pay" címmel, igazi, fantasztikus rock n blues csemegét szolgáltatva a rajongóknak. Turnéhegyek világsztárokkal, ZZ Top, Ringo Starr, Bob Dylan. És pénz, rengeteg pénz, amely mégsem vette el ennek az imádnivaló, hunyorgó fickónak az eszét. Nem hajszolta bele magát a sikerbe és a gazdagságba, nem nyomatta csakazértis magát és bandáját.

Jeff Healey

1995-ben feldolgozáslemezzel rukkolt elő, „Cover To Cover" címmel. Ugyanebben az évben adott bődületes koncertet a Szigeten. Utolsó lemezük után („Feel This") Jeff érezte, ennyi volt a bandában. Nem erőltette tovább, 2002-ben feloszlott a zenekar.

Ezek után több rádiós és tévés produkcióban nyomta a gityót és a szöveget. Jazz Wizards és Blues Band nevű alkalmi formációival azonban az utolsó időkig bűvölte, varázsolta közönségét.

Jeff Healey

Két éve az orvosok diadalmasan közölték, hogy sikeresen távolítottak el egy rákos daganatot a combjából, s hogy máshol nem találtak ilyen jellegű problémát a szervezetében.

Aztán mégis jött a Kaszás, hívatlanul, vigyorogva. Healey utolsó lemeze hétfőn jelent meg „Mess of Blues" címmel. Odafönt majd meghallgatja barátaival. Vasárnap halt meg.

Mindent látva.



Nincsenek megjegyzések: