2008. március 4., kedd

Spermarketing

Alexander! Kérlek, küldj spermát! Majd a nővérem kihordja, én felnevelem. Ha fiú lesz, Faludy Györgynek nevezzük. Ha lány, akkor is. Szabadelvű zsenifeleség vagyok. Puszi: Fanny

Faludy-Kovács Fanny eddig sem volt kisbejgli, ha őrült ötletekről és pénzcsinálásról volt szó. Elég csak a cicimarkolászós címlapra gondolnunk, vagy Gyurka bácsira, ahogy egy mobilszolgáltató maroktelefonjába beszél a zoknijáról. Ez a mostani azonban egy kissé túl cifrára sikeredett.

Faludy György

Az történt, hogy Fanny asszony ímélben megkereste a költőgéniusz unokáját, Faludy Alexandert, az Angliában élő leszármazottat, aki nem mellesleg egyháztörténész. Spermát kérne tőle, hátha beültetve egy újabb, kicsi Faludy jönne a világra. (Minden tiszteletem és hódolatom ellenére: most képzeljünk el egy csecsemőt, akinek Faludy-frizkója van.) Ötletét természetesen egy bulvárújsággal osztotta meg először, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy sem a házasságról, sem az agg Mester haláláról nem értesítette a külhoni családtagokat. A bizarr ideát irodalmi mívességgel eképpen fogalmazta meg: „Olyan Faludy babát szeretnék, aki szabad szellemű, mint Gyurka volt. Természete, habitusa, gondolkodása olyan, mint a miénk. S ha ilyen megoldással még egy költőgéniuszt adhatok a hazának, akkor van értelme az ötletnek. Testvérem, Zsuzsa örömmel vállalja a béranyaságot."

Faludy György

Józanabb olvasókban felmerülhet egy pár kérdés. Például, hogyan lehet egy kisbaba szabad szellemű? Azon kívül, hogy egyforma élvezettel rottyant be a legkülönbözőbb fajta pelusokba, esetleg már négy hónaposan provanszi nyelvjárásban káromkodik. Abba, hogy miért nem Fanny asszony hordaná ki a kis palántát, ne is mélyedjünk el. Lehet ennek biológiai vagy szellemi akadálya, a történetet hallva inkább az utóbbira szavaznék. (Ő maga nem tud szerelem nélküli szexet elképzelni, mondja, mi pedig hiszünk neki.) De mit rejthet eme rejtélyes, misztikus mondat: „...ha ilyen megoldással még egy költőgéniuszt adhatok a hazának, akkor van értelme az ötletnek." Mert mi van, ha egy teljesen átlagos, egyedül magyarul beszélő és kristálytisztán gondolkodó kisgyermek születik, aki nem váltja be a „hozzá fűzött reményeket"? Akkor nem volt értelme az ötletnek? Vagy harminc nyelven ír, beszél, gondolkodik, fordít, vagy nem is olyan jó? Netán visszaküldik a feladónak?

Faludy György

Amikor Fanny asszony feltűnt a Mester életében, akkor bizony rengeteg minden megváltozott. Egyesek szerint csak a pénz lebegett a szeme előtt, midőn „szűzi lelkét és testét" az agg Ámorcsászárnak adta, mások szerint is. Nem tudom. Talán jó volt, hogy az Öreg Zseni nem magányosan aludt el, s talán inspirálta ifjú neje közelsége a munkában, melyet az utolsó pillanatig folytatott. Egy dolog biztos: Fanny asszony érkeztével karvalytekintet szegeződött az addig összevissza lévő jogdíjakra, kiadványokra, még az internetes megjelenésekre is. Végighakniztatta az író-költővel a fél világot, felbukkantak az USA kismagyar rendezvényein éppúgy, mint egy hazai kolbászfesztiválon. Képtelenebbnél képtelenebb bulvárszarságokra használta fel (ki) Faludyt, aki lassan barátok nélkül maradt. A közel negyven éves testi-lelki társ, Eric Johnson is elhagyta, miután rájött, hogy Fanny asszony nem tűr maga mellett riválist. Pedig ő volt az, akit a Költő a legigazibb szerelemmel-szeretettel imádott, fantasztikus tudását mindenkinél többre tartotta. A hű társ rákban halt meg. Esze ágában sem volt kezeltetnie magát.

Faludy György Nem célom pálcát törni Faludy-Kovács Fanny szerepe fölött. Szépirodalmi tevékenysége alig, bulvárténykedése annál több. Szinte másból sem áll ki. Miért? Több botrány, több eladott példány, több jogdíj. „Van az a pénz" - ahogy mondani szokás. Ilyen volt meghökkentő bejelentése 2003 környékén, amikor elhintette a pletyót: „Terhes vagyok Gyurkától." Szegény öreg. Vagy nemrégiben, amidőn azt nyilatkozta, nem csak volt férje, de ő is biszexuális volt. Kit érdekel? Faludy esetében még érdekes a történet, hiszen - Shakespeare-hez hasonlóan - legszebb szerelmes verseit férfiakhoz írta, de az már kit izgat, hogy Fanny asszony kivel bújt ágyba?

De ez a legújabb, spermás balhé, ez már kissé erős. Mi jön még ezután? Bejelenti, hogy őrzi Faludy egy tincsét és bőrdarabkáját, s közadakozást hirdet klónozás céljából? Jó lenne már békében hagyni az Öreget, aki Verlaine és Rimbaud társaságában issza az abszintot odafönn, ajkáról ki se fogy a nikotin, s jókat röhög azon, ami idelenn történik.

Faludy György

S hogy mit válaszolt az unoka a bizarr ötletre? Nos, ha nem kapott volna misszionárius neveltetést is, valószínűleg az Úristent is sokszor emlegeti. Így azonban elég diplomatikusan és szelíden csak „eszement elképzelésnek" nevezte az ötletet.

Az.

Nincsenek megjegyzések: