2007. december 26., szerda

Szakács Bélát a színpadra!

Csúcs az ötlet, blogokat a világot jelentő deszkákra! Shakespeare mellett bőven elférne Szakács Béla, legalábbis az Örkény Színházban, amely igazán remek projectbe szállt be. Blog the Theatre – Blogold a színházat! Nálunk Béla a favorit. Szakácsot a színpadra, a tévébe, a könyvespolcra!

(A képet illusztrációként Szakács Béla oldaláról vettük kölcsön, hogy ezzel is érzékeltessük a hazai bloggerkirály kivételes művészi és szociális érzékenységét. Köszönjük, Béla!)

A következőről van szó: beindult a Blog the Theatre – project, melyet az Európa Tanács Kultúra 2000 programja támogat. Ezt csak az illendőség kedvéért jegyeztem meg, a lényeg az ötlet! Mint kiderült, régóta figyelnek bennünket (ők legalább bevallják) a színházi blogvadászok. December 31-ig ki fognak választani 10-15 olyan blogszöveget, amelyek színpadi feldolgozásra alkalmasnak ítéltetnek. Lengyelország, Ausztria, Olaszország és Románia mellett Magyarországon az Örkény Színház szállt be a mókába, ami külön dicséretes, egyébként is jó kis hely az, az ilyen bevállalós dolgokért pedig nagy piros pont jár nekik.

Mi a cél? Új közönségréteg megcélzása, az internetzabáló fiataloké. Ez Ötlet, nem úgy, mint a múltkor emlegetett SMS-regény. Keresik az olyan blogszövegeket, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot és színházi közlésre is alkalmasok lehetnek. Ha kiválasztották a nyerteseket, akkor jöhet az első felvonás. Három rendező, Dömötör András, Tóth András és Rusznyák Gábor felolvasó estet rendeznek az Örkény színészeivel a blogrészletekből január végén. De nincs ám vége! Internetes szavazás, a színészek és a blogvadászok értékelése alapján három blogger pénzjutalomban, valamint abban a dicsőségben részesül, hogy egész estés darabtervezetet írnak naplójukból! Ebből májusban, a grazi Blogtxt Fesztiválon egy 20-30 perces részletet már be is mutatnak. A Fesztiválgyőztes blogadaptáció aztán elnyeri majd végleges formáját és mehet a magyar és nemzetközi deszkákra.

Mivel jellegénél fogva nagy előnyt élveznek a versenyben az énblogok, ne kutasson senki sokáig elméjében a kézenfekvő megoldás után. Nem érdekel senkit Cicirimiciri naplója, melyben újabb szilikonlengetését regéli el, vagy Puncimunci borzalma, aki épp cukimukifukilukipuki hellokittis bugyit vett magának.

Nem! Nekünk Béla kell!

Van még néhány nap, drukkoljunk és üvöltsenek agysejtjeink, hátha meghallják az Örkény Színházban: Szakács Bélát a deszkákra!

Nincsenek megjegyzések: