2008. május 13., kedd

13

Ha jót akarsz,ne csinálj semmit 13-án! Ne bizniszelj, ne utazz, ne egyél, ne is vegyél levegőt, sőt, szűnj meg létezni! Egy kis csámcsogás a kultikus 13-as számról. - Triszkaidekafóbia kezdőknek és rajongóknak.

Tizenhárom

Az eredet

Többféle verzió létezik a misztikus számtól való rettegés okairól. A jelenségnek hivatalos elnevezése is van, a „triszkaidekafóbia" névre hallgat. Jónéhány kultúrkörben felbukkan, mindegyiknek van saját verziója a történetről. A kabbalisták magyarázata a 12-es számra épít. Ez a tökéletességet szimbolizálja, hiszen Izraelnek 12 törzse volt. A számőrültek az egész kiteljesülését látják a számban, hiszen sok más számmal maradék nélkül osztható. A következő szám, a 13-as, amely már megbontja az egységet, összemocskolja a harmóniát. A keresztény elmélet szerint is a 12-es a tökéletes. Mivel az utolsó vacsoránál 13-an voltak jelen összesen, innentől datálódik a számhoz kapcsolt balszerencsés képzet, s a hiedelem, miszerint ha egy asztalnál tizenhárman foglalnak helyet, valaki hamarosan meg fog halni közülük. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Jézust pénteken feszítették meg, máris érthető a beparázás a péntek 13-tól. A keresztényeknél azonban van egy másik összetevője is a babonának. A vallás Sátánként ismert figuráját ugyanis a viking mondakörből vették kölcsön, ahol nem más volt, mint a 13. isten, Loki. (Debrecenben nagy kultusza van a viking mondakörnek, általában úton-útfélen hangoztatjuk, hogy a Loki az isten.) Belőle lett később a 13. angyal a keresztény világban, azaz maga a Sátán.

A pénteki nap szorosan kapcsolódik a 13-as számhoz, ennek eredete a gyilkolászáshoz vezethető vissza, egészen a XIX. századig ugyanis ezen a napon végezte a hóhér a nyilvános kivégzéseket, okuljon mindenki belőle. Úgy is emlegették: „a hóhér napja". Ez a nap aztán a boszorkányok és démonok napja lett a köztudatban. A parasztok általában tartózkodtak minden munkától, az emberek nem nősültek pénteken, nem költöztek és nem utaztak, nem sütöttek kenyeret, sőt, még udvarolni sem udvaroltak.

Tizenhárom

Ahol fordítva van

Vannak azonban olyan területek, ahol a 13-as egyáltalán nem számít szerencsétlen számnak, sőt, éppen fordítva. Cheiro, az 1866-ban született jós és gondolkodó ősi bizonyítékokra hivatkozott, amely az ázsiai 13-as kapcsolatot világítja meg, bizonyítva ezzel, hogy ott is misztikus, ám éppen szerencsét hozó babonáról van szó. Példaként említi az indiai pantheon 13 Buddha-szobrát, a kínai pagodák 13-as misztikus lemezét, vagy éppen egy japán szent kardot az Atsusa templomban, amelynek markolata 13 tárgyból áll. De ideveszi még - bár egy újabb földrészről - a mexikói kígyóisteneket, amelyek éppen tizenhárman vannak. Az iratok világosan kimondják: aki megérti a 13-as számot, az hatalmat és erőt nyer. Csak akkor történik baj, ha valaki rosszul használja. Éppen ezért ezeken a területeken az ismeretlen veszélyeire is figyelmeztet a szám.

BMW müncheni székháza

Védekezés

Természetesen a legjobb védekezési technika az lenne, ha az ember semmit nem csinálna 13-án. Vannak, akik ezt nagyon komolyan be is tartják. Vérbeli üzletemberek nem szállnak repülőre ezen a napon, de még szerződést sem írnak alá, tulajdonképpen tényleg nem csinálnak semmit. (Eljátszottam a gondolattal, mennyire venne komolyan a főnököm, ha bejelenteném: márpedig 13-án nem dolgozom, mert abból baj lesz. Valószínűleg azt felelné, nyugodtan maradjak otthon a hónap többi napján is, és szorgalmasan keressem az új munkahelyemet.) És ne gondoljuk, hogy a babona csak a „köznép" kiváltsága. A BMW müncheni székházának nincs 13-ik emelete. A Las Vegasban lévő kaszinók többségénél ugyanez a helyzet. A Forma-1-ben nincs 13-as kocsi (korábban két halálos baleset is történt ilyen jelzésű autókkal). Kórházakban rengeteg helyen hiányzik a 13-as kórterem, légitársaságoknál a 13-as sor. Szobaszámozásnál igyekeznek elkerülni a baljós 13-ast, a 12-es után inkább a 12/a jön, majd folytatódik a 14-essel. Ugyanígy a repülőtereken: az Islip repülőtéren (New York) nincsen 13-as kapu. San Franciscoban a 12. és a 14. sugárút között inkább elkeresztelték az utat Funston Avenue-nak, de nem nevezték el számmal. Az amerikai légierőnél az F-12-es vadászgépet a 14-es követi, de az oroszok ugyanígy jártak el a MIG-nél. Általában az oldalszámozásnál átugrották a 13-ast. Párizsban annak idején annyira rettegtek attól, hogy 13-an lesznek egy vacsoraasztalnál, hogy létrehozták a „quatroziéme" intézményét. Ez azt jelentette, hogy utolsó pillanatban is lehetett rendelni egy tizennegyedik vacsoravendéget, hogy a partit is meg tudják tartani, de a rossz előjelet is ki tudják kerülni. De hogy mennyire ősrégi babonáról lehet szó, azt talán a Hammurapi-féle törvények bizonyítják a legjobban, ahonnan nemes egyszerűséggel hiányzik a 13. törvény.

Charles Manson

Hírhedt 13-as legendák

Némi belemagyarázással ugyan, de valakinek szemet szúrt, hogy a történelem leghíresebb sorozatgyilkosai közül többnek a neve áll 13 betűből: Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy. Sokkal elgondolkodtatóbb azonban a világ talán legismertebb tizenhármasának, az Apolló 13-nak a története. Az Apollo-13 1970. április 11-én indult az űrbe, azzal a céllal, hogy a Holdra szálljanak. Útjuk közben azonban felrobbant az oxigéntank, s a küldetés a túlélésért folytatódott. A többszörös pályamódosítás végül sikerrel jár. Megkerülve a Holdat, sikerült egy Föld felé vezető pályára ráállni, s április 13-án visszaérkezni.
A példát előszeretettel idézik a triszkaidekafóbiások. Az 1970. április 11. már magában gyanús. 7 + 0 + 0 + 4 + 1 + 1 = 13. A fellövés időpontja texasi idő szerint 13 óra 13 perc volt. A 39-es indítóállványról lőtték fel az űrhajót, amely szintén szerencsétlen számnak bizonyult, hiszen 3 x 13 = 39. A Hold körüli pályára állás ráadásul április 13-ra volt időzítve. Ennyi figyelmeztető jel ismeretében el sem kellett volna kezdeni a küldetést - mondják a babonahívők.

Apolló 13

Híres triszkaidekafóbiások

A történelem folyamán számos nagynevű, bátorságáról híres személyiség szenvedett ebben - a nem hívők számára teljesen érthetetlen - fóbiában. Itt van mindjárt Napóleon, aki nem volt hajlandó asztalhoz ülni, ha a jelenlévők létszáma tizenhárom volt. Ennél sokkal komolyabb a legendás amerikai elnök, Franklin Delano Roosevelt esete, aki annyira rettegett a tizenhármasban történő vacsoráktól, hogy ilyen esetekre mindig maga mellett tudta titkárnőjét, Grace Tullyt, aki bevethető volt végszükség esetén. Ha valaki lemondta a meghívást a Fehér Házba, esetleg utolsó pillanatban még bejelentkeztek, akkor Tully kisasszony is az elnökkel ebédelt vagy vacsorázott, csak azért, hogy meglegyen a 14 főből álló társaság. Valószínűleg Tully kisasszony tartja a rekordot az elnökkel való együttebédelés terén. Roosevelt egyébként nem csak ebben tartotta magát szokásaihoz. 13-án soha nem utazott.

Arnold Schönberg

Minden idők leglegendásabb rettegője a 13-as számtól kétségtelenül Arnold Schönberg osztrák zeneszerző volt, aki 1874 szeptemberében született, természetesen 13-án. A triszkaidekafóbia szépen lassan elhatalmasodott rajta, majd meglepő módon bejelentette: 76 esztendős korában fog meghalni. 7 + 6 = 13. Erre sokan mosolyogva legyintettek, ám a jóslat bejött. 1951-ben valóban meghalt, ráadásul éjfél előtt 13 perccel, 11 óra 47-kor. 1 + 1 + 4 + 7 = 13. És a pontos dátum? Július 13-a. Ami ráadásul pénteki napra esett.

Persze mindez csak ostoba, buta belemagyarázás. Ezt bizonyítandó, ezt a bejegyzést tizenharmadikán jelentetjük meg, 13 óra 13 perckor. Ha holnaptól fél éven keresztül az lesz kiírva a Napi Élet nyitójára, hogy „Technikai karbantartás miatt az oldal nem elérhető", akkor jól megszívtuk, és újraértelmezzük a világegyetem számos problémáját.

Nincsenek megjegyzések: