2008. január 12., szombat

A Harmadik Szem

Lehet-e aktuálpolitikai események hatására művészetet csinálni ebben az országban, úgy, hogy a film készítője kívül rekedjen Téren és Időn, s kintről, egészséges távolságból szemlélje és ábrázolja azt, amiről mindenki állítja, hogy vagy fekete, vagy fehér? Nemes Csabának –úgy tűnik- sikerült. – Remake: animációs film a 2006-os őszi zavargásokról, izgalmasan, frissen, színesen. Ja, nyugodtan lehet nevetni is!


A Kiscelli Múzeumban január 13-ig még meg lehet tekinteni a Remake-et, aki éppen arrafelé trappol valamiért, szedje a patáit. Megéri. Úgy biztosan nem fog kijönni, hogy egy deka gondolata ne legyen a látottakról. A kritikákban és hozzászólásokban igen eltérő véleményeket lehet olvasni. Van brávózás és van idegenlekűséggel történő zsigertartalom-dobálás, de olyan nincs, hogy valaki ne döntsön. Sajnos filmünk esetében is szigorúan pártpolitikai szempontból. Vagy fekete, vagy fehér.


Nem úgy Nemes, aki kívül rekesztette magán a pártpolitikát. Ezzel ő lett a legnagyobb magyar kirekesztő, lehet tépni a kockakövet. A rendező tripla remake-et készített a film minden egyes pillanatával. Egyfelől az eredeti felvételekre ráanimált (a munka Magyarósi Éva, Kupcsik Adrián és Nemes Csaba fantáziáját dicséri), ezzel sikerült kiírtania minden olyan hatást, amely a dokumentarista jelleget erősítené. Ehhez hozzápakolt egy mesterien elidegenítő zenét (Németh Juci, Kovács Geri, Závada Péter, Menyhárt Leó), olyan szöveggel, amely hallatán ilyen vagy olyan értelemben, de feláll a szőr az ember hátán.

Itt van mindjárt az egyik legzseniálisabb, a Combino song:

Minden magyar vigyázhatna
az ajtó lassan záródna
felszáll velünk most a haza
egy-néhány megállóra

A következő Európa
ha ez beszól, én úgy leverem
lefogadom egy rugóba
véres lesz az útlevelem

Vesszen Gyurcsány-Ferenc-Város
felesleges kondiznod
az már fitnessel határos
ha feldöntöd a Combinót

Aki most nem rebellis
izmok közé mér született
edzzük este s reggel is
a nemzeti érzületet

Dobjon most egy nagy respektet
a baloldali mc tábor
ha tudja, hogy hány freestyle-t nyert meg
crew-jának a Demszky Gábor

Dobjon most egy nagy respektet
a jobb oldal is rózsás arccal
ha tudja, hogy csak magyar reppet
bömböltet a Rogán Antal

Vacsorázom without you
elestél ma kedvesem
szomjamat a vízágyu
ha bár talpig nedvesen

Bár bévül a szívemben
oltana örök tüzet
de kihunyni nem hagyja, nem
a Deák téri ütközet

Lobogónk te édes gyros
mindenkinek öt kebabot
csináljunk zöld-fehér-piros
erős pistás ötvenhatot

Dobjon most egy nagy respektet
a baloldali mc tábor
ha tudja, hogy hány freestyle-t nyert meg
crew-jának a Demszky Gábor

Dobjon most egy nagy respektet
a jobb oldal is rózsás arccal
ha tudja, hogy csak magyar reppet
bömböltet a Rogán Antal

(Németh – Kovács – Závada)



Másfelől: a rendező saját szavai szerint a zavargások résztvevői
"nem vették észre, hogy csak bohózatba illő remake-jét élik át az 56-os eseményeknek".

Itt lép be a remake harmadik síkja: a 2006-os zavargások résztvevői eljátszottak egy teljesen másképp megtörtént eseményt. Nemes ezt saját nyelvére fordította, de közben felülről, derűvel szemlélte a történéseket. Saját verzióját elénk tárva, a filmecskék összekapcsolódnak egy bennünk élő emlékkel vagy véleménnyel, rásimul vagy ütközik azzal. Most mondjam, hogy „spirituális remake?”

A film egyébként egyperces kis etüdökből áll, felcímkézve, mint: Combino song, Túrórudi, Elindul a tank, Szabadság tér, Easy Rider, Ha ön forradalmár lenne…, Ártatlanul jöttünk a földre, Barikád, Helyzetjelentés. Nem is kell hosszabb. Ezek az egypercesek elég tömények és agymoccantók ahhoz, hogy el lehessen bíbelődni velük egy darabig.

Az animált átiratban például teljesen újraformálódnak közhelyek, akár a miniszterelnök igazmondó rohama, akár az MTV kampányfelirata, a „Ha ön forradalmár lenne…”

A leghíresebb pillanatait láthatjuk 2006 őszének, abszolút új dimenzióban. Nemesnek igaza van: hogy a csodába lehetséges az, hogy ezek az események egyáltalán nem indítottak el egy művészeti hullámot az országban? Hogy lehet az, hogy tabuként kezel a magyar művészvilág (itt valódi művészre és nem politikus-művészre gondolok) egy ekkora eseményt és senki nem dolgozta még fel?

Nemes megtette, nem is akárhogyan. Remek e Remake.

Nincsenek megjegyzések: