2008. január 23., szerda

Templom-biznisz

Áldjuk az Úr nevét az ő házában, s darabonként 3600 forintért áruljuk az ő tetőcserepét. Ámen.

A cserépbizniszt egészen pontosan a Mátyás-templom - egyébként gyönyörű - darabjai inspirálták. Gusztán, díszdobozban, a fentebb említett összegért árulja a lecserélésre ítélt rekvizitumokat a budavári Nagyboldogasszony-plébánia. Sőt, minden egyes cserépen ott szerepel Varjú Imre kanonok aláírása is, örvendjen a lélek, áldassék a filctoll!

Mint Mátéffy Balázs, a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese elmondta, a befolyó pénzt a harang-rekonstrukcióra fogják fordítani. Vagy ki tudja. Én egy kicsit megütköztem a dolgon, nálam egy templom tetejének az eladása valahol már az ízléstelenség határait feszegeti.

Nem is a szuvenyírrel van a fő gond, hanem a körítéssel. Ezek között a cserepek között ugyanis alig van eredeti, Schulek Frigyes-féle, hiszen a második világégésben a templom is bőven kapott találatot, így a tető java része is megsemmisült. És itt jön a marketingmondat Mátéffy módra: „A megvételre kínált cserepek értéke abban rejlik, hogy mégiscsak fent voltak 50 évig a Mátyás-templom tetején." Nofene. Érdekes, de teljesen logikátlan megfogalmazása annak, hogyan adjunk el építkezési hulladékot. Mindenesetre ügyes próbálkozás. Ráadásul a cserepek eszmei értékét a vasfüggöny darabjaihoz hasonlította. Na ne! Ekkora ordító túlzásokba azért nem kellene esni. Nem a kínai agyaghadseregről folyik a szó, hanem színes tetőcserepekről. Hogy jön ide a vasfüggöny?


Egyébként 150 000 darab ékeskedik a magasban, az idén szeretnék befejezni az összes lecserélését. A szívszorító verzió szerint sajnálják kidobni a cuccot, ezért jutott eszükbe e nemes ötlet. A nem ennyire költői változat pedig az, hogy a harangrekonstrukció százmillió forintját nem nagyon tudják előteremteni, mivel az EU nem tekinti az egyházakat non-profit szervezeteknek, ezért el lehet felejteni a 90 százalékos anyagi támogatást az európai forrásokból.

Így jött a cserepes biznisz. Apránként eladogatják a templomi hulladékot. 2012-re tervezik a teljes rekonstrukció befejezését, az egész project - kapaszkodj - 6,439 milliárd forintot fog felemészteni. 150 000 cserép szorozva 3600-zal, az 540 000 000 pénz. Ha eladták, akkor kis üvegekben el lehet kezdeni árulni a restaurálás során összegyűlt port. Amelynek az eszmei értékét értelemszerűen az adja, hogy mégiscsak a Mátyás templom pora. Amikor az is elfogyott, nyomtathatnak bűnbocsánati cédulákat, abból is csurran-cseppen valami, akkor aztán lehet majd kiabálni: „Luther, hol vagy?"

Hogy mekkora az érdeklődés? Mátéffy Balázs nem füllentett: minimális.

Talán nem véletlenül.

Nincsenek megjegyzések: