2008. január 31., csütörtök

Gomb a fejbe! - avagy „Milyen kutya a liverpuli?”

Először szentül meg voltam győződve arról, hogy médiahack. De kiderült: komoly. Izrael negyvenhárom esztendő után hivatalosan bocsánatot kért a Beatles tagjaitól. Az elhunytaknak majd később átadják, addig a rokonok veszik át a levelet. Ha már a morbidnál tartunk.


A Beatles vitathatatlanul minden idők egyik legnagyobb zenekara. Lehet a zenéjüket nem szeretni, lehet idétlen összehasonlításokat tenni (Stones vs Beatles), de akkor is alapjaiban rázták meg a XX. század könnyűzenei életét.
Miközben a világ egyik fele istenként imádta őket, s koncertenként több tonnányi képzelt női fehérnemű repült a színpadra, addig voltak helyek, ahol kifejezetten károsnak tartották zenéjüket.

Ezek közé tartozott Izrael állam is, ahová 1965-ben hívták meg a bandát, tartson egy könnyed koncertet. Beatlesék boldogan igent mondtak a felkérésre, s lázasan készülődni kezdtek. Aztán az egészből nem lett semmi. A tervezett buli belpolitikai botránnyá dagadt az izraeli törvényhozásban. A Knesszet több honatyája bőszen követelte a lefújást, indoklásul felhozva: a rockzene bomlasztó hatást fejt ki az izraeli ifjúságra, megfertőzheti tiszta lelküket és szellemüket. Ráadásul a négy „liverpuli" hosszú hajával és kábítószerimádatukkal szintén nagy zűrt okozhat a fiatal agyakban.

Az ellenzők nyertek, buli visszamondva. Képzelem, milyen cifrákat mondhatott magában a tiszta lelkű izraeli ifjúság képviselőik túlbuzgósága hallatán.

43 év elteltével valakinek még okosabb dolog jutott eszébe. Kérjen Izrael hivatalosan bocsánatot a zenekartól. És lőn! Megtették! A külügyminisztérium levelet írt a tagoknak, melyben belátják akkori tévedésüket, és elnézést kérnek a zenekartól. A levél szerint Izrael „történelmi lehetőséget szalasztott el" akkor. A holtaknak a rokonai olvashatják a meaculpát, John Lennon nővérének személyesen adta át az izraeli nagykövet Londonban. (Az egy kissé homályos, hogy Sir Paulnak miért akarták postán küldeni, amikor még él, de fura idők járnak manapság.)

A gesztus szép, ámbár teljesen értelmetlen. Nem emlékszem, hogy a Beatles tagjai minden interjút azzal fejeztek volna be, hogy: „És felháborítónak tartjuk, amiért 65-ben nem léphettünk fel Tel-Avivban!" Mindenesetre elgondolkodtató és nemes nagyvonalúság. De semmi logikát nem látok benne.

És ide tartozik egy helyes kiollózott képpel (Kossuth Rádió honlapja) a heti legproblematikusabb NÉ-kérdés is. A „liverpuli" az egy magyar kutyafajta, amelyik szereti a májat? Vagy mi?

Nincsenek megjegyzések: