2008. január 18., péntek

"Hazánkat lejárató senkik"

Jajistenkémfúdeizgi! Kis hazánk - időnként zavarba ejtően röhejes - zenei életének még kisebb „sztárvilága" (Győzike néha „sztaarnak" mondja) fel van háborodva. Irgum és burgum, kit juttat ki ez a mocsok, aljadék zsűri a Jurovíziós Nótafesztiválra, hogy méltóan képviselje a madzsarokat a lengyel Brzngowsky és a svéd Olaf Bjurkolt mellett? - Vihar a zenei élet Cosa Nostrajában.

Az alaposan megmisztifikált Eurovíziós Dalfesztivál neve ellenére éppen a - szó jó értelmében vett - nacionalista érzelmekre hat. Hol érdekli a norvégokat az olasz énekes, a németeket a cseh singer, a magyarokat a...Na, minket aztán pláne semmi. Gülü szemmel ülünk a doboz előtt, amiben annyira, de annyira érdekes a közvetítés, hogy már a jó előre behűtött söröket is szívószállal, az orrunkon keresztül isszuk, mert nem, ennyi izgalmat már el sem lehet viselni, de mikor jön már a magyar jány, aki megmutatja azoknak odakint, mit tudunk mi idebent. Minden nemzet a sajátját várja, aztán a győztes ország sajtója szalagcímekben hozhatja: „Európa a lábaink előtt hever!"

Jajistenkémfúdeizgi, most meg is tartották a magyarhoni elődöntőt, kiderült hogy kik jutottak tovább, kik közül kerülhet ki az a szerencsefia-lánya, aki majd megmutatja május 20-án Belgrádban az echte ugarische virtust. Jött is a balhé. Az illusztris nevekből álló zsűri - Malek Miklós elnök, Horgas Eszter, Benkő László és Lévai Balázs -, valamint a kipottyant versenyzők is összehordtak oly sok zöldséget, hogy már megérte az egész.

A biztosítékot rendesen kivágta kivágott sztaarjainknál a „továbbjutottak-kategória" nevei, (EZ ONE zenekar, Lola, Imre Zsuzsa, Vágó Zsuzsi-Mészáros Árpád Zsolt, Fiesta, Antal Zsuzsa & Fisher's Company, DURE, 21 gramm, Gál Csaba Boogie, Candis, Szekeres Adrienn, Hoffmann Mónika, Szatmári Orsolya, Csézy, Pflum Orsolya), de még jobban az, hogy ők nincsenek a névsorban. Kipottyant például a Cotton Club Singers, Tóth Gabi, Dolhai Attila vagy Oláh Ibolya. Ejnyebejnye, miként történhetett ez a csúfság? Hogy „sikeres, több tízezer lemezt eladott sztárok" dalait vette semmibe ez az alja népség? (Hogy Magyarországon mennyire nevetséges szavak a „sikeres" és a „sztár", abba most inkább nem mennék bele, de villanjon be a „Barátok közt sztárjai" kifejezés, Pongó „művész úr", vagy épp a zebracsíkos csávó. Persze ez nem összehasonlítás akart lenni, de a „sztár" kifejezés hallatán már a hideg futkározik a hátamon.)

A Cotton Club Singers énekese, László Boldizsár egyenesen a következő gyöngyszemmel alázott: "Az a szomorú, hogy olyan emberek képviselik majd hazánkat, akik csak lejáratni fognak minket, ugyanis nagy számban jutottak be senkik. Én csak örülök, hogy mi nem tartozunk ehhez a bagázshoz, persze tisztelet a kivételnek." Boldi, Boldi, a zenéteket nem lehet nem szeretni, de egy ilyen mondat után én is örülök, hogy nem vagytok ott.

A zsűri oldaláról is közléskényszer jelentkezett, ahonnan még nagyobb marhaságokat lehetett hallani. Horgas Eszter fuvolaművész például ezzel lepett meg: „a szempont az volt, hogy eredeti legyen, zeneileg, ritmikailag stimmeljen, valamint megfelelően a nemzetközi trendnek, legyen fűszerezve világzenei elemekkel". Aztabetyárját. Micsoda kritériumok! Egy dalnak zeneileg és ritmikailag stimmelnie kell, menten elalélok! Ez a világzenei fűszerezés pedig egy tökéletesen értelmezhetetlen kifejezés, mint ahogy maga a stíluselnevezés is, lévén a zeneértők a mai napig nem tudják megfogalmazni, pontosan mit is jelent a „világzene".

Horgas Eszter még azt is elárulta, hogy: „nem ismerem a popelőadókat, nem ismerem fel a hangjukat sem, így nem lehettem tudat alatt sem elfogult". Ez azért meglepő, mert a Fesztiválon a zsűri nem CD-ről fogja hallgatni a gulyásos nótákat, hanem élőben, tehát nem ártana tudni, hogy színpadon mit alakít a kiválasztott magyar mastervoice. Mondjuk így: lehet-e Magyarország „kampányarca", vagy egy lefúrt lábú, riadt kisverébre számíthatunk?

Horgas Eszterhez Kasza Tibi ennyit fűzött hozzá Tóth Gabi kiesése kapcsán: "Szerintem Gabinak nem kellene azzal foglalkoznia, hogy nem jutott tovább. Ugyanis az egész verseny kellően szakmaiatlan, amatőr és a szó negatív értelmében magyar. Személy szerint szánalmasnak tartok egy olyan C kategóriás TV műsort, ahol Horgas Eszter zsűrizi a popzenét. Ráadásul úgy gondolom, hogy már megvan a nyertes."

Benkő László billentyűisten a másik oldalról így replikázott: „nagyon komoly kritériumoknak kellett megfelelnie a dalnak, amelynek három percben kell meggyőznie a hallgatókat. Itthon is és kint is. A szerző személye érdektelen. Persze megértem a felháborodást, de valakinek végre fel kell vállalni, hogy tesz valami érdemlegeset is a magyar zenéért."

Már meg is történt. Engem Benkő tökéletesen meggyőzött, már a dalokat sem kell hallanom. Látom a szándékot a magyar zene érdemlegessé tevése mögött. Úgyhogy a söröket, a szívószálat és az orrokat tartsuk készenlétben, mert májusban nagy munka vár rájuk. Vajon melyik „hazánkat lejárató senki" lesz ott Belgrádban László Boldi helyett? Nálunk a cirkusz már lejátszódott, jöjjön a java!

Jajistenkémfúdeizgi!


Nincsenek megjegyzések: