2008. január 9., szerda

Pénisz piktor

A „bizarre art”-nak sok ága létezik. Vannak, akik spermát kenegetnek szét üveglapon vagy vásznon („Kirobbanó festészet”), van aki a saját fekáliájából mintáz szobrocskákat („Kakigyurmi”), akad, aki fejjel lefelé lóg a plafonról, haját festékesvödörbe nyomogatják, aztán meglökik, így a sörényével az alatta kiterített vászonra művészkedik („Rőzsefestés”), szóval nagy a művészvilág állatkertje. Tim Patch (ejtsd: pöcs) azonban más. Ő tényleg művész. Nem is akármilyen. Húsz perc alatt portrét rittyent bárkiről – a farkával.

Legalábbis így reklámozza magát saját oldalán. Húsz perc alatt a péniszét használva ecsetként, akár közönség előtt is vállalja portrék festését, bárhol és bármilyen körülmények között. Látva a mellékelt kis videót, Patch tényleg ügyes. Határozott, de nem kapkodó mozdulatokkal tunkolja férfiasságát a festékestégelyekbe, majd laza könnyedséggel csapja az „ecsetet” a vászonra, ahol a pénisz áldásos hatásának köszönhetően bámulatos gyorsasággal bontakozik ki a modell feje. Vagy melle. Vagy lentebb. Ahogy a megrendelő kívánja.

Amikor egy kis magányra vágyik, akkor tájképeket, vagy csendéletet fest. Mert ott lehet pihentetni a pemzlit, a borókabokor nem izeg-mozog, nem szalad el sehová. Pricasso művésznevű festőnk saját magát péniszművészként jellemzi, ebbe sem lehet belekötni, a cím pontosan azt takarja, ami a valóság. Egy ember, aki a pöcsével föst.
Azt is megtudjuk, hogyan kíméli az igencsak igénybe vett ecsetet. A vászon nem ám recés-rücskös, hogyisne, hamar kopna az eszköz. Ez itt kérem speciális, popófinom vászonka. (Apropó popó, az egyik képen lehet látni, ahogy a festő az alkotói szabadság jegyében a seggével is odadörzsent, a nagyobb részeket nem aprózza el.) A festék pedig szintén finom, gyengéd, bőrbarát. Jól nézne ki, ha minden alkotás után hígítóba kellene lógatni a kefét.


És egy pillanatig se gondoljuk, hogy a Mesternek nincs megrendelése. A népek csodálják és csócsálják a cockmastert, sőt, leghíresebb festményének modellje az ausztrál miniszterelnök, John Howard volt. (Azért megérne egy misét, amikor Gyurcsányt egy festékbe mártogatott pénisszel örökítik meg, de ekkora humorérzéke még nincs neki. Mármint Gyurcsánynak, nem a pénisznek, de ne politizáljunk!)


Provokatív? Az. De nem dühösen és nem agresszíven az. A pasi felkap egy tündibündi cilindert, a ruhát ledobja, aztán jól megfogja a dolog végét. Egy aranyos bohém, akinek a tehetsége a falloszában rejtőzik. És mégsem pornózik.

Jó lenne látni a női változatát. Vaginafestő! Az lesz csak a mélyművészet!


Nincsenek megjegyzések: