2008. január 12., szombat

A Korda-effektus

Hazai tapsihapsis sztárvilágunkban újabb bomba robbant. A Viasat 3 megirigyelte a zebrás „sztár” sikerét a főkereskedelmi főgagyin, így szerzett magának egy valóságos legendát. Kordáék a Föld körül – Kötelező tátott száj 2008-ra.

Emlékszem a stroke-közeli állapotra, a rémületre, ahogy a fotel mélyén lövészárkot ástam és szögesdróttal vettem körül magam, midőn legelőször megpillantottam a Sport TV pókerközvetítését. Korda György. Úgy üvöltött közvetítés közben, olyan izgalommal, olyan elánnal, olyan olyannal, hogy Palik Lacika szégyenében sivatagi benzinkutasnak állhatna az F1 kommentárjaival együtt. Ott ül egy asztal körül öt rezzenéstelen arcú ember, Gyuri bácsi meg atomokra szedte közben a stúdiót és úgy dülledt a szeme, mint akin rajta van a hetes vékonyfosás. Szinte csorgó nyállal őrjöngött, bosszankodott, üvöltözött, letolta a játékosokat („Jack, Jack, mit csináltál, hát MITTTT CSINNNÁLLTÁÁLL?”), vagy éppen benyúlt a képernyőbe és megsimogatta a fejüket.

Két adás és egy szívműtét után rájöttem a döbbenetes igazságra. Ez kell nekünk. Gyuri bácsi. Egy igaz ember, egy tiszta, őszinte hang. És már alig vártam, hogy újra közvetítsen. Hogy üvöltsön. Megkedveltem ezt a melák emberkét, aki akadozó beszéde, elképesztően szűkös szókincse és egy pókerpartitól izgalomtól kilógó nyelve miatt újra egy ország kedvence lett.

Így igaz. Gyuri bácsi reneszánszát éli. Vidéki haknikon sikoltozó tinik követelik, hogy a Manci, a kis pesti lány után kiabálja ráadásként a mikrofonba: ÓÓÓLLL IN! Nézők százezreit szögezte a képernyők elé, nem csak a pókerközvetítésekkel, hanem a királyi csatornán futkorászó Csináljuk a fesztivált c. műsorával is, ahol (minden tiszteletem ellenére ezt kell mondanom) lemosta műsorvezető partnerét és abszolút főszereplővé vált.

Viccet félretéve, Gyuri bácsi még akkor volt sztár, amikor tényleg létezett ilyesmi Magyarországon, csak még nem sztárnak nevezték, hanem Hihetetlenül Népszerű Énekesnek, vagy Kitűnő Színésznek. Míg pályatársai többnyire tényleg csak a haknikból élnek, addig Ő visszarobbant a „sztárvilágba”.

És most, most jön a java. Korda-riöliti! A Viasat Gyuri bácsival és Klárikával tart, akik világ körüli utazásra indulnak! Megörökítenek és megosztanak velünk minden érdekes mozzanatot. Ne reménykedjünk, nem lesz ajtócsapkodás és tányértördelés. Gyuri bácsi úriember, nem úgy, mint zebrának álcázott „kollégája”. De ha szerencsénk van, láthatjuk Klárikát bikiniben, vagy Gyuri bácsit, ahogy egy tasmán kareoke-bárban helyi népdalokkal cifrázza.

A tervek szerint márciustól kerül képernyőre az új csoda, amelynek munkacíme „Kordáék a Föld körül.”

Zebráéknak befellegzett. Mindent bele, Gyuri bácsi!




Nincsenek megjegyzések: