2008. január 25., péntek

Hupi az élet!

Törperős már rommá tetoválhatta a testét, Törpilla klimaxol és szilikont cserél, Dulifuli terápiára jár, Tréfi a stand-up comedy-ben utazik, Törpojáca túl van néhány ráncfelvarráson, Törpapa két infarktuson, Okoska Nobelt kapott, Hókuszpók pedig Törpellenes Gárdát alakított. – Ötven esztendősek lettek a világ legimádnivalóbb kékségei.

Azon kívül, hogy a Burgonya Évét ünnepeljük az idén, van szórakoztatóbb is a krumliimádatnál. Fél évszázadosak lettek a Törpök, Aprajafalva nagyot fog bulizni. Lesz róluk kiállítás, nemzetközi rendezvénysorozat, bélyeget nyomtatnak róluk, sőt, egy 3D-s film is készül, igaz ez utóbbi – a Kis Vukhoz hasonlóan- talán csak 2010 könyékén kerül majd bemutatásra.

A belga pöttömök 1958-ban debütáltak a Johan és Pirlouit című képregényben, mint mellékszereplők. Aztán kiderült, hogy Johan a kutyát sem érdekli, ellenben a kis kék görcsöket zabálták az emberek. Érthető módon. Akkor még Schtroumpf néven futottak, de a kirobbanó siker hatására valami érthetőbb név kellett, így született meg a Smurfs néven ismert csoda, amin tényleg generációk nőttek fel. (Hazánkban a déli határvidéken élők voltak szerencsések, a jugók már a nyolcvanas évek elején nyomták a tévéjükben a rajzfilmet, azt meg szépen lehetett fogni a lenti tájakon.)

A képregény után jött a rajzfilmsorozat, amelytől térdre borult a világ. Mi a titka? A tipizálás. Kivétel nélkül mindegyik figura egyetlen, baromi erős karakterré van formálva, egyetlen határozott emberi tulajdonsággal felruházva. Tulajdonképpen, ha az összes Törp és Hókuszpókék bandájának jellemzőit összerakjuk, meg is kapjuk egy átlagember általános tulajdonságait.

A kék vakarcsok most az UNICEF háborúellenes kampányába is beszálltak, több ezer törpifigura fogja ellepni a városokat, amelyeket meg lehet majd vásárolni, a befolyt összeg pedig megy az UNICEFnek. Sőt, egy óriástörpöt is elárvereznek majd, októberben. És ha már a pénznél járunk, a Törpök hatalmas bizniszt jelentenek szerte a világon. Csak a képregényekből 25 milliót adtak el eddig. Összforgalmuk évente a 4 milliárd dollárt is eléri, a jogdíjakból becsorog 10-12 milla, ehhez hozzá lehet csapni az extrákat: videójátékok, cd-k, szuvenyírek. Ez utóbbiból elképesztően széles a választék, a bögréktől kezdve a Törpillás melltartón át egészen a (komoly) retyópapírig. Ja, említtessék meg a Franciaországban, Metz mellett működő vidámpark, amely egy az egyben Aprajafalva lakóinak épült.

A jubileum alkalmából elkészült egy jópofa kis weboldal is a Törpök tiszteletére, ezen a címen lehet mazsolázni a magyar verzióból.

Persze a Törpök élete nem csak pénz és biznisz. Az imádnivaló kis töppedékek (említsük meg a fantasztikus magyar szinkront) a mai napig leültetnek a tévé elé. Bevallom, magam is boldogan nosztalgiázom, amikor a főgagyi kereskedelmin megpillantom a bandát, s vígan rötyörészek Hókuszpók szivatásán. (Na jó, néha most már neki drukkolok, de ez az öregedéssel jár.)

Mindenesetre egy biztos: a meséjük kortalanná tesz. Ugyanúgy néztük őket annak idején mi, mint ahogy nézik ma a saját kicsi Törpjeink és nézni fogják az ő gyerekeik.

Mert jó rajtuk elbambulni, jó bennük megtalálni azt az ártatlan tisztaságot, ami belőlünk már réges-régen kiveszett.

Boldog Születésnapot, Törpök!


Nincsenek megjegyzések: