2008. június 10., kedd

Sittkult

Koncertek, színházi előadás, gulyásfőzőverseny, képkiállítás, nyári szellő, vidámkodás. Mi kell még egy jó kis fesztiválhoz? Talán az, hogy ha megunja az ember, elmehessen. Börtönben ez bajos dolog.

Hajlamosak vagyunk a sittesekre, mint valami zombikra gondolni. Azok csak úgy vannak. Nincsenek érzéseik, igényeik, bűnhődjenek meg, aztán jöhetnek vissza a társadalomba, amely úgysem várja őket. A rabok külön szociális réteget képviselnek. Így van ez időtlen idők óta, Rómától a Gulagon át napjainkig. Valaki aztán kitalálta anno, hogy visz egy kis színt a sivárságba. A dolog néhány börtönben esetleges, a menőbb helyeken azonban hagyomány lett belőle, s külön szakember foglalkozik a rabok szórakoztatásával.

A szegedi Csillag

A szegedi Csillag az egyik legveszettebb hírű börtön (volt) Magyarországon. Nem kis nevek fordultak meg az ottani cellákban, két leghíresebb lakója talán Szálasi Ferenc és Rákosi Mátyás volt. A Mészárost, Magda Marinkot is megemlíthetjük, hasonló kaliberű gazemberként.

De a lényeg nem a múlt, hanem a jelen. Ha ellátogatunk a műintézmény honlapjára és megcsodáljuk a téglás hátteret, beljebb merészkedve egész pofás programajánlatot találhatunk a fogvatartottak részére. Volt és van itt minden, ami kell. Bódi Gusztáv 2004. forró nyarán szórakoztatta az úri közönséget, volt zeneiskolai művésztanárok koncertje, fotókiállítások, rock n roll koncert, karácsonyi hangverseny, találkozó a szegedi (kiváló) kézilabdacsapat tagjaival, sőt, a rabok saját verseiket is szavalták lágy gitármuzsika mellett.

A szegedi Csillag

A csúcs minden bizonnyal az évente megrendezésre kerülő Dankó Pista Fesztivál, amely immár ötödik alkalommal teríti be a gyászos helyet. Gitár tanszakos hallgatók koncertelik majd a nagyérdeműt, de Csillagduó néven két börtönlakó is csatlakozik egy kis dzsemmelésre. Tisztára olyan, mint idekint, csak a tetemes sörmennyiség hiányzik.

Ismét lesz rákendroll koncert, s hogy a vizuális kultúrára gerjedő rabok se maradjanak élmény nélkül, „Alkotás a rácsok mögött" címmel a benti lakók festményeiből és grafikáiból nyílik kiállítás.

Humoristák lépnek fel, hogy mindenki jót kacagjon, de akik előtt végképp le a kalappal, azok Anger Zsolt és Pogány Judit. Ők a „Pedig én jó anya voltam" feliratú előadással érkeznek a falak közé, előbbi rendezte, utóbbi előadja. A cím alapján rendesen megríkatja majd a nehézfiúkat, de kell is az érzelem néha egy olyan világban, ahol gyengének látszik, aki kimutatja azokat.

A gulyásfőző verseny sem maradhat ki a fesztiválprogramból, a jó ebédhez a Csillag Band húzza majd a nótát, emésztődjön gyomrukban a gulasch, lelkükben a fájdalom.

Külön kedvencem a Készenléti Rendőrség Zenekarának koncertje, akik talán igazi slágerekkel lepik majd meg a kedves hallgatóságot. (Zsanett-blues, Vipera-tangó, stb.)

A szegedi Csillag

Nem vicc ez, tényleg le a kalappal mindenki előtt, aki összehoz ilyesmit. Nem is sejthetjük, mennyire hiányzik a bentieknek, attól függetlenül, hogy kit hány évre és miért varrták be. Megtörnek, megkeserednek, elereszti kezüket a külvilág. Ilyenkor újra megfogja egy kicsit. Szolzsenyicin írta, hogy a munkaszolgálat alatt verseket írtak. Fejben. Hogy ne bolonduljanak meg. A borzasztóan hideg logika ledöbbentő kísérlete ez: a halál szélén táncolva kapaszkodni az élet kultúra által nyújtott kapaszkodóiba, mindezt felfogni, megcsinálni és ezzel túlélni. „Ép" elmével. A szegedi történet persze nem ennyire gyászos, ez nem a Gulag, de a szellemi és lelki épség megőrzése ugyanolyan kötelesség és feladat elé állítja a fogvatartót és a fogvatartottat.

San Quentin

Ámerikában régen rájöttek erre, igaz, arrafelé a rosszfiúkból sztár lesz, akik szerelmes levelek ezreit kapják a sitten, minél nagyobb bűnt követett el valaki, annál többet. Ott volt Charlie Manson, vagy Gary Gilmore, akihez - mint egyes számú rajongójához - a kivégzése előtt maga Johnny Cash is ellátogatott. És ha már Cash, ő volt az, aki 1969-ben a hírhedt San Quentinben adott koncertet, jól is keresett az erről készült koncertfelvétellel. El is jutottunk a Metallica St. Anger zúzdájához, amelyet az elveszett lelkeknek ajánlottak legutóbbi albumukon. A híres börtönklipet ugyanott forgatták, ahol Cash néhány évtizeddel korábban kultolt a vájtfülű műértőknek.

San Quentin

Ha a bentiek csodálatot és sajnálatot nem is, annyit mindenképpen megérdemelnek, hogy időnként nekik is jusson valami a Szolzsenyicin fejében létezett versekből.

Kell a túléléshez.

Nincsenek megjegyzések: